Een dag bij Ot & Sien

Respectvol

Ruimtelijk

Individueel

Een dag bij Ot & Sien

Bij Ot & Sien werken we met een vast dagritme. Dit doen we omdat we rust en regelmaat erg belangrijk vinden voor onze kinderen. De momenten waarop we bijvoorbeeld eten, drinken en slapen vinden daarom iedere dag rond de zelfde tijd plaats.

Door vaste ritmes en rituelen aan te houden hebben kinderen zekerheid en vastigheid. Dit is voor hen belangrijk om zich emotioneel veilig te laten voelen. Als kinderen zich emotioneel veilig voelen kunnen ze zich optimaal ontwikkelen.

07 : 00 – 09 : 00 | De kinderen worden rond deze tijd gebracht. Ouder en kind gaan samen naar de kapstok toe om daar de jas en tas op te hangen. Na een overdracht word er afscheid genomen.

Kinderen mogen na het afscheid nemen vrij spelen in één van de ruimtes of krijgen een activiteit aangeboden.

09 : 00 – 09 : 45 | De kinderen gaan samen aan tafel om fruit te eten en te drinken. Dit gebeurd nadat ze zijn verschoont of naar de wc zijn geweest.

Het fruit dat de kinderen krijgen aangeboden word iedere dag vers gehaald. De kinderen krijgen standaard banaan en appel aangeboden. Dit word wisselend aangevuld met ander fruit zoals peren, mandarijnen, druiven, aardbeien en ander seizoensgebonden fruit.

Tijdens het eten en drinken word een boekje voorgelezen, worden liedjes gezongen, een spelletje gespeeld of word er gezellig gepraat.

09 : 45 – 10 : 45 | Na het eten en drinken is het tijd om te gaan spelen of een activiteit te doen. Als het weer het toe laat doen we dit buiten in de tuin. Is dit niet het geval dan doen we de leuke dingen die op het programma staan zoals knutselen, voorlezen, bouwen, muziek maken, verkleden enz. binnen.

10 : 45 – 11 : 00 | Als de kinderen buiten zijn geweest mogen ze na binnenkomst nog gezellig even vrij spelen tot het tijd is om te gaan eten.

11 : 00 – 11 : 45 | De kinderen gaan aan tafel om samen brood te eten. Als eerste mogen ze een boterham met hartig beleg kiezen zoals smeerworst, smeerkaas, plakje worst of plakje kaas. Hierna mogen ze voor hun tweede boterham ook kiezen uit zoet beleg zoals jam of appelstroop. Dit geld ook voor een eventuele derde boterham.

11 : 45 – 14 : 00 | Na het eten en drinken is het tijd om lekker te gaan slapen. De kinderen worden verschoond waarna ze op bed worden gelegd. Natuurlijk mag kun speen en/of favoriete knuffel met hen mee.

Er blijft een pedagogisch medewerkster in de kamer tot alle kinderen slapen.

Niet alle kinderen slapen meer tussen de middag. Met de kinderen die wakker blijven worden verschillende activiteiten gedaan. Of krijgen de mogelijkheid om op de bank wat uit te rusten.

Het moment waarop de kinderen uit bed worden gehaald verschilt. De meeste kinderen worden rond twee uur wakker en worden dan uit bed gehaald. Kinderen die al eerder wakker zijn worden en ook eerder uit gehaald. En kinderen die nog erg moe zijn laten we wat langer liggen.

14 : 00 – 15 : 00 | Nadat de kinderen uit bed zijn, gaan we opnieuw met zijn alle aan tafel om te eten. We bieden de kinderen stukjes komkommer, paprika en cherrytomaten aan en laten ze hieruit kiezen. We vinden het belangrijk dat ze altijd een hapje proeven zodat ze verschillende smaken en eten leren kennen. Na de stukjes groente eten we een cracker, eierkoek, rijstwafel of ontbijtkoek.

15 : 00 – 16 : 00 | De kinderen krijgen een activiteit aangeboden waarna we rond vier uur opnieuw naar buiten gaan als het weer dit toe laat. Is dit niet het geval gaan we binnen leuke dingen doen. Dit gebeurd nadat alle kinderen nog een keer zijn verschoont of naar de wc zijn gegaan.

16 : 00 – 18 : 00 | De kinderen worden opgehaald. Er vind tussen de ouder en een pedagogisch medewerkster vind een overdracht plaats. Ook word er afscheid genomen van het kind.

Het dagritme van onze allerkleinste ziet er anders uit. We volgen voor de baby’s zo goed mogelijk hun eigen schema. Dit houdt in dat ouders zelf aangeven wanneer hun kind moet eten of slapen. Natuurlijk kijken wij zelf ook naar de behoeftes van kinderen. Hierdoor kan soms wat afgeweken worden van het doorgegeven schema.

Naarmate de baby’s ouders worden zullen we langzaam over gaan op ons vaste dagritme. Uiteraard gebeurd dit in overleg!

 

Eten en drinken

Voor we gaan eten hebben we een vast ritueel voor we aan tafel gaan. We ruimen eerst gezamenlijk met de kinderen op voor we gaan zitten.

Als alle kinderen aan tafel zitten en het eten eraan komt wordt er eerst samen gezongen.

We leren de kinderen op elkaar te wachten, te delen, met een vorkje te eten en alsjeblieft/dank je wel te zeggen.

Eten en drinken hoeft niet meegegeven te worden, dit zit bij de prijs inbegrepen.

Dagelijks word er een variatie aan verse producten gekocht zoals verschillende soorten fruit, tarwe brood en zuivel. En zo nu en dan worden de kinderen verrast met poffertjes, pannenkoeken of tosti’s.

Mocht uw kind een allergie hebben en speciale voeding nodig hebben dan dient u dit zelf mee te geven. Het gaat hier bijvoorbeeld om gluten vrije of lactose vrije producten of andere producten die wij niet standaard aanbieden.

Ook flesvoeding moet door ouders zelf worden meegegeven. Geeft u borstvoeding, dan kan dit in bevroren toestand worden meegegeven.

Slapen

Slapen is voor jonge kinderen heel erg belangrijk. Door voldoende rust en slaap kunnen ze ervaringen en indrukken verwerken.

De slaapkamers zijn voorzien van gecertificeerde stapelbedden. Om het gevoel van veiligheid en structuur te waarborgen hebben de kinderen een eigen bed. Natuurlijk mogen de favoriete knuffel en/of speen mee naar bed.

Verschonen

Verschonen doen wij de hele dag door en niet alleen op vaste momenten. Als een kind een volle plasluier of ontlasting heeft dan word hij of zij gelijk verschoont. Dit geldt ook als een kind dit zelf aangeeft.

Luiers hoeven niet meegegeven te worden, dit zit bij de prijs inbegrepen. Wij maken met name gebruik van Kruidvat luiers. Onze ervaring is dat deze luiers het beste werken. Maar sporadisch maken wij ook gebruik van ander merk luiers, zoals pampers.

Heeft u liever dat uw kind een ander merk luiers draagt dan deze van de Kruidvat dan dient u deze zelf mee te geven. Dit geldt ook als uw kind gevoelig is voor bepaalde billendoekjes.

Zindelijkheid

Als kinderen zindelijk zijn hebben we een speciale kindertoilet. Hier mogen de kinderen de gehele dag door gebruik van maken.

Als een kind er aan toe is om te oefenen met naar de wc gaan, dan stimuleren we dit uiteraard. We besteden er extra aandacht aan en ook maken we gebruik van beloningskaarten. Op deze kaart mag een kind een sticker naar keuze plakken als het gelukt is om iets op de wc te doen. Als het kind helemaal zindelijk is mag de kaart mee naar huis.

Bent u thuis bezig met zindelijkheidstraining dan horen we dit graag. Wij zullen hier dan ook extra op inspelen gedurende de dag.

Eten en drinken

Verschonen

Slapen

Zindelijkheid

Contact

 

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
  • Velden met een * zijn verplicht

Ot & Sien

Oosthavenkade 58 - 72
3134 NX Vlaardingen
Nederland

T: 010 4340349
T: 010 4351920
E: info@otensienkinderopvang.nl